5 Redenen waarom 2017 een goed jaar is voor bedrijfsoverdracht.

Een terugkerende vraag die veel klanten stellen is of het huidige economisch klimaat geschikt is om hun bedrijf te verkopen. Het antwoord is ‘ja’. 2017 is een goed jaar voor een bedrijfsoverdracht. Ik leg uit waarom.

 

Strengere regelgeving stopt deals

Het wereldwijde transactievolume is sinds 2013 flink gestegen. En de afgelopen jaren is de waarde van fusies en overnames in Nederland meer dan verdrievoudigd. Voor 2016 waren de  verwachtingen dan ook hoog. De lage rentestanden gecombineerd met veel cash in de markt zouden leiden tot een recordjaar. Dat record bleef echter uit. Uiteindelijk is 2016 het jaar van de afgeketste deals geworden. Denk aan de deal tussen Shell en de Britse gasproducent BG. Een deal met een waarde van 53 miljard dollar. En er waren er meer die toch niet doorgingen. In de Verenigde Staten heeft een versteviging van de antitrust-wetgeving ervoor gezorgd dat verschillende deals aan de andere kant van de oceaan evenmin doorgingen. Denk aan de afgeblazen fusie tussen Pfizer en Allergan. De verwachting is dat wereldwijd in 2017 veel van de afgeketste transacties alsnog gefinaliseerd zullen worden. Aantrekkende markten, een verbeterde economie en stijgende rentes zullen ervoor zorgen dat partijen die azen op een transactie niet nog een jaar zullen willen wachten. Maar ook voor Nederland is een groei van het aantal fusie- en overnametransacties te verwachten. En wel om de volgende redenen:

 

Reden 1: financiering is nog steeds goedkoop

Een overname in 2017 is voor veel bedrijven interessant vanwege de goedkope financieringsmogelijkheden. De afgelopen jaren is het feit dat bedrijven voordelig aan geld konden komen een van de belangrijkste drijvers geweest van de toename van het aantal transacties. Voor 2017 is de verwachting dat de rentes licht zullen aantrekken, maar de financiering zal nog steeds goedkoop zijn.

 

Reden 2: samen staan bedrijven sterker

De (internationale) concurrentie neemt steeds verder toe en wie niet ‘agile’ is en tijdig weet te innoveren wordt kwetsbaar. Bedrijven realiseren zich – met de crisis in het achterhoofd –  steeds beter dat er ook weer slechtere tijden kunnen komen. Om te kunnen blijven vernieuwen en de kwetsbaarheid te verminderen, staan de bedrijven meer open voor samenwerking met andere partijen. Ook in de vorm van een fusie of overname. In dit opzicht is 2017 een jaar met een gunstig overnameklimaat en daardoor een goed moment voor een bedrijfsoverdracht.

 

Reden 3: het middelgrote bedrijfsleven is nu aan de beurt

De afgelopen jaren zijn veel grote deals gesloten. Deze worden altijd gevolgd door transacties van een kleinere omvang. De overnamegolf gaat altijd van groot naar klein en van wereldwijd naar Europa en Nederland.  Veel bedrijven in het midden- en kleinbedrijf in Nederland hebben de afgelopen jaren de bedrijfsresultaten verbeterd en zijn nu na een reeks goede jaren verkoopklaar.  De verwachting is ook dat de kopende bedrijven het komend jaar vaker op overnamepad gaan omdat ze én over liquide middelen beschikken én krachten moeten bundelen om verder te kunnen komen. Zij maken gebruik van de synergievoordelen die met de overname gepaard gaan om zodoende vaste kosten te delen en de slinkende winsten alsnog te stuwen.

 

Reden 4: Chinezen tonen interesse

Chinese bedrijven willen aanhaken op de Europese concurrentie en kijken hiervoor steeds meer naar bedrijfsovernames. Een bedrijfsovername is immers een snelle manier om technologische en operationele kennis te verkrijgen. Alleen al in de sector ‘hernieuwbare energiebronnen’ hebben Chinese bedrijven voor 764 miljoen dollar aan acquisities uitgevoerd in Europa. Dat wordt het komend jaar veel meer. Chinese bedrijven hebben recent aangekondigd voor het jaar 2017 het acquisitiebedrag te willen verhogen naar 5.5 miljard dollars in de alternatieve energiesector (Bloomberg, 2016). De interesse van de Chinese investeerders voor Europa is groot. Over het algemeen worden de Europese bedrijven als goedkoop beschouwd gegeven de hoge koers/winstverhoudingen op de Chinese beurzen. De Brexit zorgt er nu voor dat de Chinezen hun aandacht meer verleggen naar Duitsland en Nederland.  Dat merken wij in onze praktijk.

 

Reden 5: het Trump-effect

De toekomst is onduidelijker dan ooit. Niemand weet waar de markt heen zal gaan. De benoeming van Trump tot president van Amerika zal die onzekerheid de komende jaren alleen maar doen aanwakkeren. 2017 is in dit opzicht nog een relatief stabiel jaar en te overzien. Voor zowel kopers als verkopers is dit jaar dan ook een goed moment voor een transactie. Een ding is zeker, de rentes zullen de komende jaren waarschijnlijk flink aantrekken. Trump wordt nu al de ‘inflatie-president’ genoemd. Stijgende rentes zorgen voor hogere financieringskosten. Het is verstandig dit voor te zijn en een mogelijk fusie en overnameproces zo snel als mogelijk te starten om zodoende nog te kunnen profiteren van goedkope financiering en het gunstige sentiment.

 

Denkt u er ook over uw bedrijf te verkopen? Neem dan contact op met Clifton Finance voor een scherpe analyse van uw onderneming. Wij bepalen met behulp van een Quick Scan of uw onderneming verkoopklaar is of dat er nog een aantal maatregelen kunnen worden genomen om de winstgevendheid te verbeteren. Wellicht is 2017 dan ook voor u het beste jaar om uw bedrijf te verkopen.

 

Door: Maarten Vijverberg

2022-10-21T15:52:43+01:0016 december, 2016|Blog|

Deel dit verhaal, kies je platform!