Een nieuwe overnamegolf? Nog even geduld A.U.B

Er is wereldwijd sprake van een enorme stijging van het aantal aangekondigde fusies en overnames met enorme waardes. Worden deze fusies daadwerkelijk gerealiseerd? Komt er nu een grote fusie- en overnamegolf ook  in Nederland aan zodat dit een goed moment is om mijn onderneming te verkopen?

 

Sterke stijging

“De overnamemarkt trekt dit jaar stevig aan” kopt KPMG in een artikel in accountancynieuws van 7 augustus 2014. “Vergeleken met de laatste zes maanden van vorig jaar is het aantal aangekondigde fusies en overnames in het eerste halfjaar van 2014 wereldwijd met ruim 25% gestegen”. Helemaal spectaculair is de totale transactiewaarde van de aangekondigde fusies en overnames, dat stijgt zelfs met 79%! Hoe is dit te verklaren en worden aangekondigde fusies ook daadwerkelijk gerealiseerd?

De verklaring voor de enorme stijging lijkt heel makkelijk. In de afgelopen jaren hebben de grotere ondernemingen door een beperkt investeringsbeleid grote financiële reserves opgebouwd. Nu de  wereldeconomie verbetert moeten de middelen versneld geïnvesteerd worden. De financiering lijkt hiermee steeds minder een probleem want overnames worden vaker uit eigen middelen betaald. Maar er is meer gaande. In bepaalde sectoren vindt er toch weer een enorme consolidatieslag plaats. Met name in de farmachemie zijn een groot aantal transacties aangekondigd, allemaal met zeer hoge waardes. Biedingen zijn gevraagd en ongevraagd. Voorbeelden zijn de (vijandige) bieding van  USD 46,5 miljard van Shire op pharmaceutical AbbVie en het bod van USD 100 miljard van Pfizer op Astrazeneca. Andere voorbeelden zijn in de telecom: de overname van Comcast door Time Warner Cable voor USD 45 miljard en AT&T DirecTV voor USD 48.5 miljard. Allemaal mooie statistieken maar het is de vraag of deze aangekondigde transacties allemaal wel doorgaan.

 

Waarom ketsen transacties af?

Veel transacties ketsen steeds vaker op het laatste moment af. In onze praktijk wordt dit fenomeen aangeduid dat er een lage deal zekerheid is. Het afketsen van de transactie kan allerlei oorzaken hebben. De belangrijkste oorzaak is dat de transactie tot op het bot wordt onderzocht om zeker te weten dat er geen kat in de zak gekocht wordt. Het risico voor de koper wordt hiermee tot een minimum beperkt. Dat betekent langdurig onderzoek door allerlei experts in de data room en een degelijke vastlegging van alle risico’s en garanties in het overnamecontract.

Als er wat gevonden wordt in de data room heeft dit vaak consequenties voor de voorwaarden van de transactie. In de meeste gevallen wordt de prijs opnieuw onderhandeld. Daarnaast gaan transacties minder vaak door vanwege tegenvallende cijfers, ook in het huidige economisch klimaat. De zogenaamde ‘current trading’ oftewel de omzet van de onderneming verslechtert of is niet stabiel. Ook dit is een reden voor de koper om opnieuw over de prijs te onderhandelen. Overnameprocessen zijn hierdoor lang, complex en gedetailleerd.

Politiek als nieuwe stakeholder

Niet alleen de complexiteit bepaalt de realisatie van de transacties maar steeds vaker ook de politiek. Deze gaat zich steeds meer bemoeien met de grotere internationale deals en steekt een stokje voor de transactie. Angst voor het verlies van werkgelegenheid, het weglekken van informatie en de bescherming van de eigen economie zijn redenen om dit te doen. Uiteindelijk is de transactie tussen Pfizer op het Britse AstraZeneca mede voorkomen door de Britse premier Cameron en trok Pfizer zijn bod in. De transactie tussen GE en het Franse Alstrom kon weliswaar niet voorkomen worden door de Franse president Hollande maar er konden wel voorwaarden en garanties afgedwongen worden ter bescherming van de Franse belangen. Kortom er is dus een hoop dynamiek gaande in de internationale M&A markten maar nog niet altijd met het beoogde succes.

 

Nog even geduld A.U.B.

Wat betekent dit voor de Nederlandse markt? Allereerst hebben wij hier niet de grote transacties met enorme waardes. Ook doen wij het in de aantallen een stuk slechter dan bijvoorbeeld Europa en wereldwijd. In Europa en wereldwijd stijgt het aantal transacties in de mid-market tot €500 miljoen met respectievelijk circa 25% en 22%, terwijl de Benelux een groei van slechts 6% realiseert. Bij de transacties tot €50 miljoen blijkt de groei in Nederland nog geringer. Bij kleine transacties tot 50 mln is de toename van transacties wereldwijd beperkt tot 6% , Europe 2,3% en slechts 2% in de Benelux.

Nou leert de ervaring wel de fusie- en overnamegolven eerst mondiaal in gang worden gezet, dan naar Europa gaan en zo naar Nederland komen. Deze golven vinden ook hun weg van groot naar kleinere ondernemingen. Het zal dan ook niet lang meer duren totdat de golven ons ook hebben bereikt. Nog even geduld zullen we maar zeggen, maar het komt eraan!

Door: Maarten Vijverberg

2022-10-21T11:33:05+01:002 november, 2014|Blog|

Deel dit verhaal, kies je platform!

Geef een reactie