Familiebedrijven handelen sneller bij overname processen

Dealmaking aan de keukentafel.

Hoe vaak maak je het mee dat je een verkoopcontract tussen twee familiebedrijven tekent aan de keukentafel? Ik maakte het onlangs mee bij de verkoop van Victoria Van Heeswijk aan Fransen Gerrits, twee prachtige familiebedrijven.

We komen bijeen in het familiehuis. De bijeenkomsten waarbij ik als fusie en overname adviseur betrokken was is een feest der herkenning. De ondernemingen kennen elkaar over meerdere generaties en liggen slechts 5 kilometer van elkaar vandaan. Ze bedienen de varkens- en runderveemarkt. Met een gezamenlijke omzet van 200 miljoen vormt de nieuwe combinatie Fransen Gerrits – Victoria Van Heeswijk een krachtige partij in het Zuiden des lands en kunnen ze door samenvoeging de gewenste schaalvergroting realiseren. Dit is nodig in de huidige markt waarin de veebedrijven steeds groter worden en de klantenwensen steeds specifieker.

Voor mij is de verkoop van Victoria van Heeswijk een mooi traject: zowel het verkoopproces voor de verkopende familie strak te leiden alsook het typische kenmerken van een familieonderneming te respecteren. Ik blijf het fascinerend vinden om betrokken te zijn bij zowel de zakelijke als de persoonlijke kant van een transactie. Veel overleg aan de keukentafel, met alle leden van de familie. En ook de tactiek met de kopers in het proces.

Omdat de koper in dit traject ook een familiebedrijf is gaat alles sneller. Er is vertrouwen. De bedrijven kennen elkaar over meerdere generaties. De koper kan door de korte lijnen in het bedrijf efficiënt en daadkrachtig optreden.

 

Familiebedrijven zijn de winnaars van deze tijd

 

Duidelijk is wel dat in een proces waar snel moet worden gehandeld een familiebedrijf met een no nonsens aanpak een voordeel heeft in deze tijd. Zeker met een sterke financieringsstructuur en een bank die snel handelt.

Door: Maarten Vijverberg

2022-10-21T11:32:07+01:002 november, 2014|Blog|

Deel dit verhaal, kies je platform!

Geef een reactie