Internationaal georiënteerd familiebedrijf doet het beter

Familiebedrijven denken vaak onterecht dat zakendoen in het buitenland te veel risico’s met zich meebrengt. Het tegendeel is waar. De risico’s nemen juist af bij expansie over de grens door spreiding van afzetgebieden.

Bedrijven die actief zijn in het buitenland hebben tijdens de crisis beter gedraaid dan ondernemers die zich enkel op Nederland richten. Uit diverse onderzoeken  blijkt dat internationaal werkzame familieondernemingen zich sneller herstellen van de crisis dan de overige bedrijven. Opvallend is ook dat de bedrijven die internationaal actief zijn in de moeilijke periode actiever zijn gebleven met fusies en overnames.

Onderlinge verschillen
Overigens blijkt dat over de hele linie de marges van familiebedrijven de afgelopen drie jaar onder druk staat. Onderling zijn de verschillen groot. De agri- en foodsector scoort ruim boven het gemiddeld, zij zijn sterk internationaal georiënteerd. Detaillisten scoren over het algemeen minder goed. Zij richten zich voornamelijk op de Nederlandse markt en lopen tegen het verminderde consumentenvertrouwen aan.

Hogere winstgevendheid
Desondanks  zijn veel familiebedrijven huiverig voor internationalisering uit vrees voor de risico’s. De onderzoeken bewijzen het tegendeel. Met klanten over de grens worden de risico’s gespreid. Dat vertaalt zich in een hogere winstgevendheid. Maar pas op dat internationalisering geen vlucht mag zijn. Familiebedrijven moeten eerst hun positie in eigen land op orde hebben alvorens de grens over te gaan.

Door: Maarten Vijverberg

2022-10-21T11:35:12+01:003 november, 2014|Blog|

Deel dit verhaal, kies je platform!

Geef een reactie