Familiebedrijf Gooskens Hout houdt succesvol vast aan haar voorraad. Juist nu.

Achteraf praten over een succesvolle beslissing is altijd makkelijk. Maar er achteraf over lezen, kan ook leerzaam zijn. Dit geldt eveneens voor de keuzes van familiebedrijf Gooskens Hout tijdens de coronacrisis. De vurenhoutleverancier ging niet overstag met een leegverkoop. In overleg met haar voltallig nieuwe raad van toezicht (RvT) vertrouwde ze op haar unique selling point. Wij spraken CFO Ine van Gerwen-Gooskens en voorzitter van de RvT Maarten Vijverberg.

Met een doorlopend beschikbare voorraad van ruim 50.000 m³ vurenhout is Gooskens Hout uit het Brabantse Hoogeloon de grootste vurenhoutleverancier van de Benelux. De zesde generatie staat inmiddels aan het roer van de organisatie, in de persoon van Ine van Gerwen-Gooskens en haar neef Hein Gooskens. Toen in maart 2020 de corona-epidemie de gemoederen – en onze economie – opschudde, moest ook het in 1863 opgerichte familiebedrijf Gooskens Hout beslissen hoe ze op de mogelijke financiële gevolgen zou anticiperen. Maar dat was niet de enige uitdaging. Zo ‘oud en vertrouwd’ als de band is tussen de familie en haar medewerkers die in veel gevallen al jaren bij haar in dienst zijn, zo nieuw was de samenwerking met de RvT. De volledige externe raad was amper een maand geleden aangesteld toen de crisis begon.

Kennismaken via de webcam

“Als je 24/7 met je onderneming bezig bent, kun je bedrijfsblind worden. Dan is het fijn om te sparren met mensen die je anders naar je bedrijfsvoering laten kijken” aldus Van Gerwen-Gooskens. Dat ‘kijken’ gebeurde echter uitsluitend via online vergaderprogramma’s. Vijverberg: “Waar normaliter één RvT-lid wordt vervangen door een ander, trad er in dit geval een hele nieuwe raad aan. Zonder dat we elkaar kenden, of de mogelijkheid hadden om elkaar te ontmoeten. Toch werkte het uiteindelijk heel fijn. Doordat we elkaar niet kenden, bestonden er ook geen onderlinge vooroordelen. En doordat we gedwongen werden op afstand te vergaderen, overlegden we vaker dan wanneer we op locatie zouden afspreken.”

Een heel ander soort crisis

Ondanks een goede klik tussen bestuur en RvT, was er een lastige vraag die snel beantwoord diende te worden: hoe om te gaan met de crisis? Van Gerwen-Gooskens: “We keken goed naar de liquiditeitsprognoses en marktanalyses. Het leeuwendeel van onze omzet is bouw-gerelateerd. We baseerden ons op het uitgangspunt dat er in Nederland veel en snel gebouwd moet worden en dat daar hout voor nodig is. Daarnaast namen we in ogenschouw wat de laatste 250 jaar ons geleerd heeft qua economische conjunctuur. Tijdens crises zijn levertijden en inkoopprijzen aantrekkelijker en na tijden van krimp komt stijging. Zeker als de concurrenten noodgedwongen hun werkkapitaal verkopen, is dat een mooie aanleiding om te investeren. Vanuit die overwegingen zijn Hein en ik in overleg gegaan met de RvT. Maarten wees ons er vervolgens terecht op dat dit een andere crisis is dan twaalf jaar geleden.”

Vijverberg: “Toen draaiden banken de geldkranen dicht. Terwijl de overheid nu staatssteun aanbiedt. Dat is een heel ander signaal.” Gooskens Hout maakte voor de zekerheid gebruik van de geldende regelingen. De overheidscompensatie bleek uiteindelijk overbodig te zijn en werd teruggestort. “Als toezichthouder wil je alle zekerheden hebben om de onderneming niet in gevaar te brengen. Maar mij werd wel vrij snel duidelijk dat de voorraadhoudende keuze van Gooskens een sterk besluit was”, aldus de voorzitter van de RvT. Vijverberg: “Veel familieondernemingen kiezen in crisistijd voor hun cashflow, of gaan met partners in zee. Simpelweg omdat ze te klein en kwetsbaar zijn. Maar in dit geval gaat het om een organisatie met een goede marktpositie, een grote omvang en stevige reserves.

Het resultaat

De strategie om voorraad aan te houden, had meer dan de gewenste uitwerking. Waar de vurenhoutprijzen door een afnemend aanbod bij de concurrenten steeg, groeide de vraag. Onder andere door extra orders uit de VS en de voorspelde druk vanuit de bouw in eigen land. Het lef van de familie Gooskens om ook in zware tijden te investeren, is zo oud als het bedrijf zelf.

In een interview uit 2013 komt een nota uit 1913 voor de aankoop van een zaag van 550 gulden aan bod. Hein Gooskens zei daar in dat interview over: “Ook nu wordt er flink geïnvesteerd. Juist nu. Als de vraag na de crisis weer groeit, hebben we de capaciteit om die op te vangen.” Niet alleen had het familiebedrijf het in die periode bij het juiste eind. Ook sprak ze toen al de in 2020 gevleugelde woorden: ‘juist nu’ uit. Of de familie Gooskens een glazen bol bezit, is onduidelijk. Wel is zeker dat haar houten hart voor de zaak een rooskleurige toekomst met zich mee lijkt te brengen.

Link:

2021-09-27T09:33:57+01:0016 maart, 2021|Blog|

Deel dit verhaal, kies je platform!