FAQ items aan het laden...
Opvolging familiebedrijf2020-12-08T13:07:53+01:00
  • Opvolging Familiebedrijf

Opvolging familiebedrijf

Vraagstukken rondom opvolging of het verkoop van het familiebedrijf

Familiebedrijven zijn complexe organisaties die, anders dan andere bedrijven, opereren binnen meerdere krachtenvelden: zaken die het bedrijf betreffen, zaken die betrekking hebben op het eigendom en zaken die de familiale waarden raken. Juist bij opvolging binnen het familiebedrijf komt dit allemaal samen.

Onze visie op familiebedrijven

Familiebedrijven hebben een eigen definitie van duurzaamheid. Zij zijn in staat om een eigen koers te varen omdat leiding en eigendom in één hand zijn. Bij opvolging van het familiebedrijf door de volgende generatie is inzicht vereist in alle facetten van het ondernemen: strategie, marktpositie, sterkte en zwakte maar ook de competenties van de aandeelhouders.

Verkoop familiebedrijf

Uiteraard zijn er ook voorbeelden waar een opvolging in het familiebedrijf door de volgende generatie wel succesvol is. Zij zorgen dan voor nieuwe impulsen en strategieën.

In onze praktijk zien wij dat familiebedrijven niet altijd kunnen worden overgedragen aan de volgende generatie. Vaak zijn de bedrijven fors gegroeid. Daardoor vereisen ze andere (leidinggevende) competenties dan de nieuwe generatie kan bieden. De bestaande directie is meegegroeid en heeft gaandeweg deze expertise opgebouwd. De nieuwe generatie moet in één keer die stap maken, wat niet eenvoudig is. De toegenomen complexiteit van de zakelijke omgeving speelt daarbij ook een belangrijke rol. In sommige gevallen zijn de kinderen nog te jong om in de voetsporen van hun ouders te treden of liggen simpelweg de interesses op een ander vlak.

Adviseur familiebedrijven

Het is hoe dan ook aan te bevelen om tijdig de juiste afwegingen te maken, rekening houdend met de markt en de strategische positionering van het bedrijf. Is deze sterk genoeg om de volgende generatie voldoende kansen te bieden? En is de nieuwe generatie wel in staat om de nieuwe verantwoordelijkheid op zich te nemen? De advisering van Clifton Finance reikt verder dan louter het financiële. Zowel de zakelijke, strategische kant als ook een competentieanalyse van de nieuwe generatie worden gewogen. Maar ook een verkoop van het familiebedrijf kan overwogen worden.