FAQ items aan het laden...
Opvolging familiebedrijf2017-09-29T14:13:11+01:00

Onze visie op familiebedrijven

Vraagstukken rondom opvolging binnen het familiebedrijf
Familiebedrijven zijn complexe organisaties die, anders dan andere ondernemingen, opereren binnen meerdere krachtenvelden: zaken die de onderneming betreffen, zaken die betrekking hebben op het eigendom en zaken die de familiaire waarden raken. Juist bij opvolging binnen het familiebedrijf komt dit allemaal samen.

Onze visie op familiebedrijven

Familiebedrijven hebben een eigen definitie van duurzaamheid. Zij zijn in staat om een eigen koers te varen omdat leiding en eigendom in één hand zijn. Het overdragen van familiebedrijven aan de volgende generatie vereist inzicht in alle facetten van het ondernemen: strategie, marktpositie, competenties van de ondernemers.

In onze praktijk zien wij dat familieondernemingen niet altijd kunnen worden overgedragen aan de volgende generatie. Vaak zijn de ondernemingen fors gegroeid, wat andere  (leidinggevende) competenties vereist dan de nieuwe generatie kan bieden. De bestaande directie is meegegroeid en heeft gaandeweg deze expertise opgebouwd. De nieuwe generatie moet in één keer die stap maken, wat niet eenvoudig is. De toegenomen complexiteit van de zakelijke omgeving speelt daarbij ook een belangrijke rol. In sommige gevallen zijn de kinderen nog te jong om in de voetsporen van hun ouders te treden of liggen simpelweg de interesses op een ander vlak.

Uiteraard zijn er ook voorbeelden waar een onderneming wel succesvol wordt overgedragen aan de volgende generatie. Zij zorgen dan voor nieuwe impulsen en strategieën.

Het is hoe dan ook aan te bevelen om tijdig de juiste afwegingen te maken, rekening houdend met de markt en de strategische positionering van de onderneming. Is deze sterk genoeg om de volgende generatie voldoende kansen te bieden? En is de nieuwe generatie wel in staat om de nieuwe verantwoordelijkheid op zich te nemen? De advisering van Clifton Finance reikt verder dan louter het financiële. Zowel de zakelijke, strategische kant als ook een competentieanalyse van de nieuwe generatie worden gewogen. Maar opvolging kan ook buiten de familie gezocht worden of zelfs een verkoop van het familiebedrijf kan overwogen worden.