Verslag van het familiebedrijvendiner 2024; Opvolgingsstrategie bij Familiebedrijf Bolsius

Op 10 april 2024 vond de 16e editie plaats van het familiebedrijvendiner. Gastspreker is Vincent Kristen, de vierde generatie en COO van Bolsius. Bolsius is opgericht in 1870 met een wasblekerij in Schijndel. De onderneming is nu de grootste kaarsenproducent van Europa. Met ongeveer 1200 werknemers produceert en verkoopt Bolsius (geur)kaarsen en aanverwante producten in meer dan 50 landen. Het draait allemaal om passie voor het product, innovatie en duurzaamheid.  In de loop der jaren zijn diverse bedrijven overgenomen en geïntegreerd, maar er is ook regelmatig juist gekozen om zaken efficiënter te organiseren.

Aan de hand van de kritische vragensteller Renée de Kuyper, medeorganisator van deze avond geeft Vincent zijn achtergrond en geschiedenis van het bedrijf aan en gaat hij in op de vele dimensies die opvolging strategie bij het familiebedrijf heeft.

Deze bijeenkomst, vond plaats met familieleden en stakeholders van diverse Nederlandse familieondernemingen in de stijlvolle Buitenplaats Amerongen.

De jonge jaren van Vincent Kristen

Vincent groeide op met de wax van kaarsen – letterlijk. Zijn initiële werkervaring binnen Bolsius was op de vloer van de kaarsenmakerij waar hij niet alleen het vak leerde, maar ook de mensen die er werkten. Deze periode beschouwd Vincent als zeer vormend.

Vincent nam, na hier goed over nagedacht te hebben en met extern advies, uiteindelijk de leiding van het bedrijf over van zijn vader. De onderneming heeft sindsdien goede en slechte tijden gekend. In de tijd dat Vincent aan het roer kwam te staan had de onderneming veel vestigingen door de overnames die waren gedaan en een hogere kostenstructuur. Onder Vincents leiderschap begon een intensieve herstructurering. De focus lag op het verminderen van een aantal vestigingen in Nederland en verkleinen van de afhankelijkheid van banken, wat uiteindelijk leidde tot een stabiele en goed renderende bedrijfsvoering.

 

Internationale uitbreiding en branding

Na deze herstructurering leidde Vincent de groei en de internationale uitbreiding van Bolsius. Het productportfolio werd aanzienlijk verbreed en Bolsius ontwikkelde zich tot een merk met sterke branding. Ook is de productie deels verplaatst naar Polen. Inmiddels staat er een grote internationale onderneming die uiteindelijk heel wat complexer is dan zo’n 40 jaar geleden.

Het vraagstuk van opvolging

Vincent geeft aan al enkele jaren bezig te zijn met de voorbereiding van de opvolging. Met de complexiteit van de huidige onderneming kan deze niet klakkeloos overgedragen worden aan de volgende generatie. Vincent beschrijft het als een zoektocht naar de beste oplossing voor de onderneming. Deze zoektocht vindt zorgvuldig plaats, ook met consultatie van (familiebedrijf) deskundigen. Vincent geeft aan dat het extra moeilijk is dat er in deze zoektocht niet veel mensen zijn om mee te overleggen.

In dit proces  werd eerst een nieuwe directie geformeerd. Hiermee creëer je rust, ook om te kijken wat de volgende generatie wil. De directie functioneert al geruime tijd.  In juni van dit jaar treedt Vincent af als COO. Het toezicht vindt plaats door een RvC.

Het vraagstuk van een mogelijke opvolging in de familie is in ontwikkeling. Hierbij spelen drie belangen een rol: het familiebelang (persoonlijke sfeer), het aandeelhoudersbelang (financieel), en het bestuur belang (de operationele invulling).

In de persoonlijke sfeer is het belangrijk of de volgende generatie over voldoende capaciteit en affiniteit beschikt. Maar ook de vraag of de nieuwe generatie zich kan identificeren als aandeelhouder. Wie is dan de beste keuze en wat is de beste timing. Met de nieuwe directie is in ieder geval tijd gekocht.

Daarbij is Vincent overtuigd dat het heden ten dage belangrijk is om eerst ervaring op te doen bij een ander bedrijf alvorens het stokje in de directie bij Bolsius over te nemen. Een discussie met de familie en alle betrokkenen is de grote uitdaging in het proces. Nu alles gereed is volgen deze stappen in het proces.

 

De inleiding als bron van inspiratie

De inleiding leidde tot veel inhoudelijke vragen vanuit de andere familiebedrijven. De discussie werd ook lang doorgevoerd aan de tafels waardoor de avond zelfs later afsloot dan gebruikelijk.  De sprekers waren verheugd om hun ervaringen en inzichten te kunnen delen, die niet alleen relevant zijn voor Bolsius maar ook voor de bredere groep van familiebedrijven.

Familiebedrijvendiner 2025

Het familiebedrijvendiner zal plaatsvinden op een van de volgende data: 9 april, 16 april of 30 april 2025. Het thema van het diner en de spreker zullen op een later moment worden onthuld.

2024-05-06T13:41:23+01:0023 april, 2024|Blog|

Deel dit verhaal, kies je platform!