Wat is de impact van ChatGPT (AI) op de M&A markt?

In november 2022 is het platform ChatGPT publiek openbaar. Het platform is opgericht door OpenAI en afgelopen weken zijn er al nieuwsberichten naar buiten gekomen over eventuele samenwerkingen met Microsoft. Deze berichten bevatten veel speculatie over de mogelijkheden en gevaren. Tijdens de lunch werd er ook bij ons op kantoor druk over de impact van ChatGPT gediscussieerd. We besloten te kijken of we door middel van deze software sneller klaar zouden zijn met onze werkzaamheden voor de dag.

Voor de verkoop van de onderneming wordt er een IM gemaakt, waarmee vervolgens partijen benadert kunnen worden. Dit is een tijdrovend proces waarbij vooral veel informatie moet worden verwerkt. De impact van ChatGPT op dit proces lijkt veelbelovend, dus daar zijn we mee aan de slag gegaan. De vragen hieronder dienen als voorbeeld, dit zijn niet onze echte transacties op het moment.

Aan de slag:

Vraag aan ChatGPT:

Ik wil graag een informatie memorandum voor de verkoop van het bedrijf Pon van 1 pagina met een grafiek. Hierin wil ik graag hebben:
– De historie van het bedrijf
– Informatie over de marktpositie van het bedrijf
– Een beschrijving van het verdienmodel en financiële informatie, zoals een meerjarenoverzicht op balans- en resultatenniveau en de EBITDA.
Tot slot wil ik graag de EBITDA multiple van een recentelijk vergelijkbare transactie.

Reactie van ChatGPT: Verkoop Pon

Pon is een familiebedrijf dat in 1895 is opgericht en sindsdien is uitgegroeid tot een van de grootste distributeurs van technologie- en industriële producten in Nederland. Het bedrijf heeft een stevige marktpositie en genereert een omzet van €8 miljard per jaar.

Het verdienmodel van Pon is gebaseerd op de verkoop van technologie- en industriële producten, waaronder machines, gereedschappen, elektronica en automatisering. Pon is ook actief in de dienstverlening, waaronder onderhoud, reparatie, installatie en engineering.

Financiële informatie:

 • Meerjarenoverzicht op balansniveau:
  • Eigen vermogen: € 1 miljard (2022)
  • Vreemd vermogen: € 700 miljoen (2022)
 • Meerjarenoverzicht op resultatenniveau:
  • Netto winst: € 150 miljoen (2022)
  • Omzet: € 8 miljard (2022)
  • EBITDA: € 250 miljoen (2022)

Grafiek:

[Insert grafiek die de groei van de EBITDA van Pon in de afgelopen 5 jaar weergeeft]

EBITDA multiple: 8x (vergelijkbaar met recente transactie in vergelijkbare markt)

Pon is een sterk bedrijf met een stevige marktpositie en een gezonde financiële basis. We zijn ervan overtuigd dat de verkoop van Pon een aantrekkelijke mogelijkheid is voor geïnteresseerde partijen, met een aantrekkelijke multiple van 8x EBITDA.

 

Na de eerste zoekopdrachten wordt het duidelijk dat ChatGPT globale informatie kan filteren, maar niet voldoet aan de specifieke waardes. Wel komen er financiële gegevens uit 2022 naar voren. Geïnteresseerd vragen we verder naar andere familiebedrijven of vergelijkbare ondernemingen waar we succesvolle transacties voor hebben gedaan.

Een andere vraag aan ChatGPT als voorbeeld:

Vraag aan ChatGPT: Verkoop Clifton Finance

Ik wil graag een informatie memorandum voor de verkoop van het bedrijf Clifton Finance van 1 pagina met een grafiek. Hierin wil ik graag hebben:
– De historie van het bedrijf
– Informatie over de marktpositie van het bedrijf
– Een beschrijving van het verdienmodel en financiële informatie, zoals een meerjarenoverzicht op balans- en resultatenniveau en de EBITDA.
Tot slot wil ik graag de EBITDA multiple van een recentelijk vergelijkbare transactie

 

Reactie van ChatGPT:

Clifton Finance is opgericht in [jaartal] en is sindsdien uitgegroeid tot een leidende speler in de [branche]. Onze klanten waarderen ons om onze [unieke verkoopargumenten].

Op dit moment hebben wij een stevige marktpositie verworven, met een aandeel van [percentage] in de [branche] en een groeiend aantal klanten in [landen/regio’s]. Ons verdienmodel is gebaseerd op [verkoop van producten/diensten] met een aantrekkelijke marges.

Onze financiële prestaties zijn sterk, met een geconsolideerde EBITDA van [bedrag] in [recente periode]. De balans is gezond, met [vermogens-/schuldratio’s] en een solvabiliteit van [percentage]. Onze meerjarenoverzicht op balans- en resultatenniveau is beschikbaar op aanvraag.

Een recentelijk vergelijkbare transactie in onze branche had een EBITDA multiple van [bedrag]. Wij geloven dat onze stevige marktpositie en gezonde financiële prestaties een vergelijkbare of zelfs hogere multiple rechtvaardigen.

Grafiek: [Informatie over historische financiële prestaties van het bedrijf, zoals omzetgroei en EBITDA-marge].

Allereerst wordt al snel duidelijk dat we de rest de dag op kantoor moeten blijven. Het sjabloon gebruikt door ChatGPT kan niet verder ingevuld worden voor ondernemingen welke minder informatie online publiceren, waardoor de impact van ChatGPT vooralsnog beperkt blijft. Hoewel we natuurlijk zijn gegroeid en onze klanten ons waarderen, is het gelukkig voor ChatGPT niet mogelijk om te zeggen wat onze competenties zijn.

Tot slot: mocht u een adviseur zoeken welke u wel kan helpen bij het fusie en overname proces, neem dan gerust contact met ons op bel Gonneke van der Lee (06 52466518) of Maarten Vijverberg (06 55853074)

2023-10-09T12:42:42+01:003 februari, 2023|Blog|

Deel dit verhaal, kies je platform!