Veel transacties in de fusie- en overnamemarkt worden gedreven vanuit het ruim beschikbare kapitaal van private equity fondsen. Geld dat op een relatief korte termijn – een jaar of 5 – rendement moet opleveren voor de achterliggende vermogensverschaffers.

Voor veel familiebedrijven is private equity dan ook een ver van hun bed show. Natuurlijk moet er bij familiebedrijven ook geld verdiend worden. Maar bij familiebedrijven overheerst juist meestal het lange termijn perspectief over de generaties heen en staan ook andere waarden hoog in het vaandel. Denk bijvoorbeeld aan trots op het product, goede zorg voor het personeel, duurzaamheid en de plaats in de lokale gemeenschap.

Private equity wereld verandert

De laatste twee tot drie jaar zien wij vanuit onze praktijk een sterke verandering in de private equity wereld. Door de beschikbaarheid van goedkoop geld nam de afgelopen 10 jaar het aantal van deze verstrekkers van risicodragend kapitaal enorm toe. Hiermee ook de concurrentie en de noodzaak om je als participatiemaatschappij te onderscheiden.

De standaardaanpak van de gemiddelde investeerder was altijd de inbreng van groeikapitaal – liefst voor een flink stuk bancair gefinancierd- om vervolgens een efficiencyslag toe te passen op de kosten en het werkkapitaal. Door een aantal jaar flinke cashflow groei te realiseren neemt de waarde van het bedrijf toe met -hopelijk- een succesvolle verkoop aan het eind van de investeringsperiode. Zie hier het “standaard” private equity model.

Dit model is niet meer voldoende om je te onderscheiden in de huidige markt. We zien dus steeds meer private equity partijen die ook daadwerkelijk toegevoegde waarde proberen te leveren in de bedrijfsvoering. Bijvoorbeeld door partijen te helpen met specifieke kennis over digitalisering, duurzaamheid of internationale groei.

Het onderscheidend vermogen kan ook liggen in de mogelijkheden van de transactiestructuur: waren een aantal jaar geleden de fondsen die bereid waren een minderheidsbelang te nemen op één hand te tellen, inmiddels is dit gemeengoed. Hierdoor kunnen ondernemers dus groeikapitaal binnenhalen zonder zelf de zeggenschap te verliezen. Ook kan vast een deel van het vermogen veilig worden gesteld en naar privé worden gehaald met een zogenaamde “pre-exit” zonder het bedrijf helemaal te verkopen.

Nieuwe vormen voor investeringen in familiebedrijven

Voor familiebedrijven zijn zeker niet alle vormen van private equity interessant, maar omdat er inmiddels echt wat te kiezen valt zien wij steeds meer interessante combinaties ontstaan. Een familiebedrijf kan voor een medeaandeelhouder kiezen zonder daarmee de zeggenschap op te geven. Ook blijft de overdracht aan de volgende generatie gewoon mogelijk.

Los van het percentage aandelen dat naar de investeerder gaat is het vooral van belang dat alle betrokken partijen op één lijn zitten qua normen en waarden. Wat zijn de kernwaarden van het familiebedrijf? Worden deze onderschreven door de investeerder? Kan deze daar misschien aan bijdragen of voegt de investeerder zelfs extra kernwaarden toe?

Vervolgens is de belangrijkste vraag waarom er een aandeelhouder van buiten wordt gezocht. Vaak ligt het antwoord bij extra groeikapitaal voor het aanboren van nieuwe markten of bijvoorbeeld de overname van een concurrent. Maar ook de uitkoop van een familielid of meerdere familieleden kan een reden zijn.

Tot slot is het cruciaal dat er afspraken worden gemaakt over de langere termijn: de meeste investeerders zullen na 5 tot 10 jaar weer uit willen stappen om hun belang te gelde te maken. Wil de familie dan mee verkopen en zo niet wat zijn dan de mogelijkheden om de aandelen van de investeerder weer terug te kopen? Vaak zijn hier meer mogelijkheden dan gedacht! Het bespreken van de wensen van eenieder en het goed vastleggen van de afspraken is hierbij cruciaal.

Als er uit het brede aanbod van private equity een investeerder kan worden gevonden waar een echte klik mee is en het extra kapitaal toegevoegde waarde levert dan kan dit ook voor familiebedrijven een goede stap zijn. Mits er duidelijke afspraken voor de toekomst kunnen worden gemaakt natuurlijk!

Wij kunnen u helpen

Wel een stap die met het nodige huiswerk moet worden gemaakt. Vanuit Clifton Finance kennen wij de wereld van familiebedrijven als geen ander en hebben een groot netwerk in private equity.

Wij kunnen u adviseren over de juiste medeaandeelhouder voor uw onderneming en over een passende transactiestructuur. Voor meer informatie bel Gonneke van der Lee (06 52466518) of Maarten Vijverberg (06 55853074)