Is 2015 een goed moment om uw bedrijf te verkopen?

Een vraag die vaak aan mij als fusie en overname adviseur wordt gesteld gaat over het juiste moment om een onderneming te verkopen. Mijn antwoord is altijd dat het beste moment pas achteraf is vast te stellen. Vele voorbeelden zijn aan te geven waar achteraf is vast te stellen dat de timing precies goed was. Bij een onderneming die goed presteert is het makkelijk te beslissen wat het beste moment is als er de wens is om te verkopen. Na een reeks van goede jaren lijkt het moment daar.

Maar wat is dan het goede moment als er sprake is van een neergaande markt of plotselinge toegenomen concurrentie? Dat antwoord is wat lastiger om te geven en spijtig genoeg zien wij die situatie steeds vaker bij onze klanten. Als het slecht gaat is het belangrijk om eerst orde op zaken te stellen bij de onderneming en de winstgevendheid te herstellen. Maar hoe lang wachten op herstel? Soms komt de winstgevendheid nooit meer op het oude niveau terug.

Onze ervaring is dat het op die momenten goed is om breder te kijken dan alleen naar de financiële prestaties van de onderneming. Ik denk hierbij aan de marktontwikkelingen, de concurrentiepositie, marktaandeel, financiële positie, kansen en bedreigingen, kortom meer de strategische aspecten. En dit vereist toch weer de nodige inzichten, zeker in deze tijd. Ook de omvang van ondernemingen wordt steeds belangrijker, dus is aansluiten bij de grotere broeder of een kapitaalkrachtige investeerder een belangrijke afweging.

Maar als dit alles geen discussie is, de onderneming goede prestaties levert en u moet besluiten, is 2015 dan een goed moment om uw bedrijf te verkopen?

Wat mij betreft zijn er voldoende redenen om nu tot verkoop over te gaan. Ik noem de belangrijkste:

 

Veel investeerders, veel geld

Er veel geld beschikbaar bij de investeringsfondsen. En zijn te weinig kandidaten voor het enorme bedrag dat beschikbaar is voor investeringen. Ook de grotere ondernemingen hebben een ruime oorlogskas en zoeken naar groei en investeringmogelijkheden.

 

Opgaande markt

Het is altijd beter te verkopen in een opgaande economie dan een neergaande. De waarde van de onderneming wordt bepaald aan de hand van de toekomstige verdiencapaciteit. De vooruitzichten voor de maakindustrie zijn voor 2015 positief. Die markten waarvoor dit niet op gaat, zitten vaak met structurele problemen zoals de retailmarkt.

 

Multiples bij de transacties verbeteren in 2015

Economisch gezien is het herstel nog broos maar op de beurs en in investeringsland zijn de sentimenten goed. Dit komt tot uitdrukking in de hogere rekenfactoren die net als vorig jaar verbeteren. De multiples stijgen zeker met de lage rente.

 

Nieuwe business modellen komen eraan

In de huidige economie staan er veel veranderingen op stapel zoals digitalisering, nieuwe distributievormen en nieuwe business modellen als gevolg van grotere transparantie en internationalisatie. Misschien is het beter om dit voor te zijn omdat slagkracht bij al deze nieuwe ontwikkelingen steeds belangrijker wordt.

Als u twijfelt, neem contact op voor een brede blik, misschien is 2015 voor u het beste jaar om uw bedrijf te verkopen.

 

Door: Maarten Vijverberg

2022-10-21T11:37:53+01:0019 januari, 2015|Blog|

Deel dit verhaal, kies je platform!