Acquisitiestrategie opzetten: hier begint u

In het vorige blogartikel vertelde ik u waarom opportunisme niet werkt bij bedrijfsovername. U heeft een weloverwogen en gedetailleerde acquisitiestrategie (ook wel overnamestrategie of -plan) nodig om snel en goed te bepalen of een bedrijf voor u interessant is.

Maar hoe maakt u een acquisitiestrategie? Waar moet u beginnen? Daar krijgt u in dit artikel antwoord op.

 

Acquisitiestrategie vs. ondernemingsstrategie

In hoofdlijn moet uw acquisitiestrategie aansluiten bij uw ondernemingsstrategie. Immers: in uw ondernemingsstrategie formuleert u uw doelstellingen. Alle keuzes die u in uw bedrijf maakt, moeten leiden tot het behalen van die doelen.

Anders gezegd: bedrijfsovername en de daarbij behorende acquisitiestrategie is een manier om uw ondernemingsstrategie tot uitvoer te brengen en uw doelstellingen te realiseren.

Helaas komen wij in onze praktijk nog te vaak tegen dat er geen ondernemingsstrategie aanwezig is of niet in voldoende mate uitgewerkt is. Als u niet weet waar u heen wilt, kunt u ook niet bepalen of overname de beste manier is om daar te komen!

Zorg dus allereerst voor een gedetailleerde ondernemingsstrategie en bepaal op grond hiervan of overnames nodig en wenselijk zijn om de doelen te realiseren. Als dat inderdaad de conclusie is, kan de volgende stap gezet worden.

Hoe begint u met het schrijven van een goede overnamestrategie?

 

Bepaal in welke markt u bedrijven wilt overnemen

Allereerst moet u goede analyses paraat hebben van markten en de producten of diensten in deze markten. Is er groei in deze markten, hoe is de winstgevendheid van de producten en zijn er ontwikkelingen of kennis die u mist?

Dit bepaalt de keuze in welke markten en producten de voorkeur ligt. Daarbij komt ook een belangrijk dilemma: ga ik versterken in waar ik goed in ben of sla ik een nieuwe richting in en ga ik een nieuwe markt betreden?

Een nieuwe markt betreden betekent vaak meer risico, maar de winst is groter als het lukt. Over het algemeen geldt: hoe groter het risico, hoe groter de beloning – én omgekeerd. Het alternatief is om te kiezen voor de bestaande markten en deze verder te versterken en uit te bouwen.

Welke keuze u ook maakt, van belang is dat u die maakt op basis van feitenanalyses: zijn de markt en de marges aantrekkelijk genoeg voor mij? Alleen dan kunt u de juiste keuze maken over een mogelijke overname.

 

Overnameprofiel

Heeft u eenmaal goede analyses gemaakt dan tekent zich al deels een scherp profiel af van mogelijke overnamekandidaten. U weet al veel beter waarnaar u op zoek bent:

  • Sector/branche;
  • Soort producten en diensten;
  • Geografisch gebied.

En dat leidt weer tot criteria voor overnames op het gebied van financiën, commercie, organisatie, management, etc. Maar daarmee bent u er nog niet…

 

De kracht van uw onderneming

De volgende stap is goed in kaart brengen wat de kracht van uw eigen onderneming is. Pas dan kunt u uw acquisitiestrategie tot een concreet uitvoerbaar plan te maken. Oftewel:

  • Waar bent u goed in en wat kunt u toevoegen aan een bedrijf?
  • Waar komt u nu competenties tekort en moet u bijkopen?

Bij veel ondernemers uit onze praktijk is dit vaak op basis van een lange ervaring wel bekend, maar niet vastgelegd of expliciet gemaakt. Deze benadering helpt bij het maken van de juiste keuzes.

Een voorbeeld: u bent heel sterk in management, maar niet in Research & Development. Dan zoekt u een bedrijf dat sterk is in R&D, maar zelf managementkwaliteiten mist.

Deze strategische manier van kijken naar overnames is echt van deze tijd. Het gaat om toegevoegde waarde bieden en synergie creëren. Overname moet leiden tot rendementsverbetering en waarde toevoeging voor alle partijen.

 

Financiële en overige criteria

Vaak wordt met de financiële criteria gestart. Deze komen in onze aanpak veel later in het proces naar voren:

Nadat alle kaders bekend zijn en de belangrijkste strategische voorwaarden zijn ingevuld, moeten deze aangevuld worden met concrete financiële voorwaarden. Omvang van de transactie, gewenste winstgevendheid, te verwachten berekening van de waarde met een bepaalde rekensleutel (multiple), financiering en dergelijke.

Tot slot kan een wensenlijstje gemaakt worden over de criteria van organisatie, leiding en management.

 

Samenvattend: zo start u met het opzetten van een acquisitiestrategie

  • Bepaal welke richting u uit wilt met de onderneming
  • Analyseer de markten, maak duidelijke keuzes
  • Breng uw krachten in kaart, zodat u weet waar u waarde kunt toevoegen
  • Breng uw zwaktes in kaart, zodat u weet welke competenties u wilt inkopen
  • Stel de financiële en overige criteria vast waaraan de overnamekandidaat moet voldoen
  • Maak op basis hiervan een overnameprofiel en een selectie

 

In gesprek met een overnamespecialist?

U weet nu waar u moet beginnen. Maar wilt u precies weten hóe u deze stappen goed doorloopt en wat u daarna moet doen?

Bel dan met Clifton Finance voor een vrijblijvend gesprek Maarten Vijverberg : +31 6 55853074 of Gonneke van der Lee: +31 6 52466518.

 

Door: Maarten Vijverberg

 

2022-10-21T13:27:00+01:003 november, 2015|Blog|

Deel dit verhaal, kies je platform!