Opportunisme hoort bij het ondernemerschap. Daarom is het begrijpelijk dat ondernemers ook bij bedrijfsovername vaak opportunistisch te werk gaan. Maar juist op dit vlak werkt die benadering niet. In dit artikel leest u waarom.
Opportunisme hoort bij het ondernemerschap. Daarom is het begrijpelijk dat ondernemers ook bij bedrijfsovername vaak opportunistisch te werk gaan. Maar juist op dit vlak werkt die benadering niet. In dit artikel leest u waarom.
Opportunistische bedrijfsovername in de praktijk:
Een bedrijf biedt zich ter overname aan. Er is niet veel tijd dus uw organisatie gaat over tot analyse en beoordeling van de kandidaat. Zo’n analyse kost altijd veel tijd, moeite en er zijn meerdere mensen bij betrokken. Uiteindelijk komt u tot de conclusie: dit is geen goede kandidaat. De hele zaak wordt afgeblazen.
Vervolgens dient zich een nieuw bedrijf te koop aan en het hele circus begint weer van voren af aan. Het kost een hoop, maar de kans op slagen is minder groot. Zo niet heel laag. Waarom? Omdat de meeste kandidaten die zich aandienen het gewoon proberen (ook opportunistisch) of gewoonweg uw wensen en strategie niet kennen of veel erger: niet verkoopklaar zijn.
Natuurlijk: soms, héél soms komt er een pareltje langs dat u zó kunt overnemen. Meer geluk dan wijsheid! Mijn advies is: ga voor wijsheid. Want: door te werken vanuit een doordacht plan, een strategie, kunt u er al veel eerder achter komen of een bedrijf bij u past – nog lós van de vraag of een kandidaat ‘deugt’!
Werk vanuit een doordachte strategie
Om te beoordelen of het een goede beslissing is om een bedrijf over te nemen, heeft u een duidelijk, goed ingekaderd plan en criteria nodig om de kandidaat te beoordelen. Allereerst moet u zich afvragen: wat wil ik zelf? Wat is mijn strategie? En dan: Wat zijn mijn criteria? Wat zijn de kenmerken van een goede overnamekandidaat? Aan welke voorwaarden moet die voldoen?
Deze overnamestrategie, criteria, en voorwaarden verwerkt u in een plan van aanpak, waarin ook staat wat er moet gebeuren wanneer een bedrijf zich aandient. Dat bespaart u niet alleen veel tijd, maar voorkomt ook dat iedereen ad hoc te werk gaat. Het proces wordt er veel zorgvuldiger door.
Vaak staat er een tijdslimiet op deze processen. Dan is men geneigd gehaast besluiten te nemen, niet op basis van ratio maar emotie. Meestal blijken dat achteraf niet de beste besluiten… Hoeveel beter is het als u iedere beslissing kunt toetsen aan vooraf bedachte en doordachte criteria?
Samenvattend:
Dankzij een doordachte overnamestrategie:
- Krijgt u helder wat u zelf wilt
- Bespaart u veel tijd aan onnodige analyses
- Belast u uw bedrijf/mensen niet onnodig
- Is de besluitvorming veel doordachter
- Voorkomt u teleurstellingen in uw bedrijf
Een overnamestrategie maken
Bent u overtuigd dat een overnamestrategie onmisbaar is bij het beoordelen van overnamekandidaten? Zo ja, dan is de volgende vraag: hoe máákt u die dan? Waar moet u beginnen? Daarover meer in mijn volgende blogartikel.
Nu al meer weten? Bel dan even met Clifton Finance: +31 6 55853074.
Door: Maarten Vijverberg