Is 2016 een goed moment voor bedrijfsoverdracht?

Vaak vragen klanten aan mij: is dit een goed moment voor bedrijfsoverdracht? Moet ik wachten met de verkoop mijn onderneming of bedrijf tot de economie definitief verbetert of kan ik al inspringen op het gunstige fusie en overname klimaat? Elk jaar schrijf ik hierover een blog. In onderstaand artikel geef ik 5 redenen om in 2016 de verkoop van de onderneming te realiseren

 

2015 weer record jaar

2015 was een recordjaar voor fusies en overnames. Dit laat het jaaroverzicht 2015 van Dealogic goed zien. Fusies en overnames komen altijd met golven. 2015 was wereldwijd duidelijk een recordjaar voor wat betreft het aantal en de omvang van de transacties. In totaal is ervoor vijf triljard dollar aan transacties/fusies en overnames aangekondigd, 37 % meer dan in 2014. 2015 liet ook een record zien in het aantal zeer grote overnames van meer dan $ 50 miljard. Voorbeelden zijn: de overname van BG Group  door Shell voor $ 47 miljard, de overname van SABMiller, eigenaar van onze Nederlandse Grolsch door ABInBev voor $104 miljard, en de grootste overname van $150 miljard van Allergan door Pfizer, bekend van Viagra. De voedingsmiddel industrie en de farma zijn de belangrijke markten geweest waarin grote overnames plaatsvonden.

 

Veel cash

De gigantisch overnamegolf  komt doordat er bij deze beursfondsen veel cash beschikbaar is. Zij kunnen of aandelen inkopen of zij kunnen overnemen. Zij kiezen voor het laatste. Daarbij is de financiering goedkoop.

 

Komt deze overnamegolf zoals dit wel wordt genoemd ook naar Europa en Nederland?

In de laatste tiental jaren hebben wij gezien dat de grote overnames ook gevolgen hebben voor de fusie en overnamemarkt in Nederland en ook voor kleinere transacties.

De transacties van 10 miljard en meer zijn voor ons buitenproportioneel.  Maar de drijfveren voor fusies en overnames zijn hetzelfde. Het gaat inmiddels goed met de economie. De vooruitzichten zijn eveneens goed en de financiering van een overname is met de huidige lage rentestand zeer goedkoop. Een goed geplande bedrijfsovername biedt de mogelijkheid voor groei, kosten-efficiëntie en andere synergie voordelen. Deze voordelen zijn belangrijk juist in een tijd waar autonome groei van de omzet moeilijk te realiseren is en vrijwel alle kostenbesparingen zijn doorgevoerd.

 

De markt is goed

Als verkoper kan u profiteren van deze gunstige marktomstandigheden bij uw bedrijfsoverdracht. In de huidige markt zijn weer meer kopers beschikbaar. Ook de prijsvoorwaarden zijn in de afgelopen jaren verbeterd door de lage kosten van financiering van de overname.

Ook bij de financiële investeerders, de private equity bedrijven, is er nog steeds veel cash beschikbaar. Zij zien met lede ogen aan dat de aantrekkelijke koopjes uit de markt worden gehaald door de zogenaamde strategische kopers die volop actief zijn. Onder de private equity bedrijven is veel concurrentie. Dit heeft tot gevolg heeft dat de voorwaarden waaronder zij kopen concurrerend moeten zijn en verbeteren.

 

Is 2016 de beste timing?

De timing van de verkoop van de onderneming is een belangrijkste externe factoren voor het succes èn de prijs bij de verkoop. Natuurlijk gaan wij er hierbij van uit dat u intern de zaken op orde heeft.

Voor veel ondernemers, DGA’s en familiebedrijven is het huidige gunstige klimaat een belangrijke reden om de stap tot verkoop van het bedrijf zetten. De kopers lijken in de rij te staan. En uit ervaring blijkt dat na een aantal goede jaren en tij toch kan gaan keren. Nu wij twee  goede jaren achter de rug hebben lijkt 2016 nog een uitstekend jaar. Maar snelheid is geboden. Een goed voorbereid verkoop proces kost toch enkele maanden en een goede voorbereiding is strikt noodzakelijk.

 

Samenvattend zijn de 5 redenen om in 2016 over te gaan tot de verkoop van de onderneming:

  1. Het fusie en overname klimaat is gunstig
  2. Er is geld beschikbaar en de financieringskosten zijn erg laag
  3. Er zijn veel kopers in de markt
  4. De economische vooruitzichten zijn goed
  5. De prijs waartegen de transacties worden gedaan zijn de laatste jaren gestegen

Als u twijfelt, neem contact op voor een scherpe analyse voor uw onderneming: misschien is 2016 ook voor u het beste jaar om uw bedrijf te verkopen.

 

Door: Maarten Vijverberg

2022-10-21T14:03:10+01:004 januari, 2016|Blog|

Deel dit verhaal, kies je platform!