“Zonder een sterke strategische positie in de markt is digitalisering een wassen neus”

Ook binnen het Nederlandse familiebedrijfsleven neemt digitalisering een voorname plek in. Echter, wil het familiebedrijf hier een succesvolle toekomst mee tegemoet treden, dan moeten zij de digitalisering als een middel zien, niet als het einddoel. “Je strategische positie op de markt behouden, daar moet het om draaien”, volgens Maarten Vijverberg, familiebedrijvenexpert van Clifton Finance.

 

Onder de hippe, puur digitale ondernemingen zitten (nog) geen familiebedrijven. Dat kán ook niet, legt Maarten Vijverberg, partner bij Clifton Finance en gespecialiseerd in bedrijfsopvolging en -overnames bij familiebedrijven, uit. “Daar zijn die ondernemingen simpelweg te jong voor. Voordat wij spreken van een familiebedrijf zijn er enkele generaties van een familie binnen de onderneming werkzaam. Dan ben je al gauw enkele decennia verder.” Familiebedrijven bevinden zich juist veelal in traditionele markten en nemen daar een sterke positie in. “Denk aan baggeraar Van Oord en bierbrouwer Swinkels Family Brewers: zij zijn al eeuwenlang actief en zijn krachtige bedrijven binnen hun branches.”

Digitale transitie

En daar begint het uiteindelijk wel mee, wil je als familiebedrijf de digitale transitie succesvol doorlopen. “Je kunt wel willen digitaliseren, maar je moet dit niet als een doel zien. Het gaat erom dat je binnen je eigen markt toonaangevend en relevant blijft. Zonder een sterke strategische positie binnen je marktsegment is digitalisering ook maar een wassen neus en val je uiteindelijk door de mand.” Om die positie te kunnen behouden, is innoveren vroeg of laat noodzakelijk, hoe groot en wijdverspreid de bedrijfsnaam ook is. “Er zijn genoeg voorbeelden van bekende bedrijven die te laat doorhadden dat de wereld veranderde en zo dus de digitale sneltrein misten. Denk aan OAD en Blokker: bedrijven die ooit heel groot waren, maar tegenwoordig zijn ingehaald en nog ‘slechts’ een bescheiden positie innemen in de markt.”

Vanuit je sterke strategische marktpositie datgene wat je kúnt digitaliseren ook daadwerkelijk aanpakken, zorgt ervoor dat je relevant blijft en voorop blijft lopen. Vijverberg: “Als baggeraar of als eigenaar van een boerenbedrijf kun je denken dat innoveren helemaal niet noodzakelijk is, maar dan heb je het mis. Je kerntaken veranderen misschien weinig, maar je kunt wel forse efficiëntieslagen slaan, kosten besparen en datgene wat je overhoudt opnieuw in het familiebedrijf investeren.” Op het moment dat je je realiseert dat je móét digitaliseren, ben je eigenlijk al te laat.

Retailbedrijven zoals Jumbo zijn een lichtend voorbeeld voor andere organisaties. “Zij tonen aan dat digitalisering noodzakelijk is, terwijl men ook nog fysiek kan blijven winkelen. Het is balanceren op een dun koord, maar het is dus wel degelijk mogelijk, zo blijkt.”

Veiligheid

Hoewel digitalisering niet leidend moet zijn, is een uitgedachte digitale strategie wel degelijk noodzakelijk, betoogt Vijverberg. Daarbinnen moet security een voorname positie innemen. Vijverberg: “Digitale veiligheid is echt een hygiënefactor geworden: heb je dit als familiebedrijf niet op orde, dan lopen je een gigantisch risico.” Data nemen binnen steeds meer organisaties een centrale plek in. “Dit gaat niet alleen om persoonsgegevens die in betrouwbare handen moeten zijn, maar ook om de bescherming van de primaire bedrijfsprocessen. Wanneer die bescherming niet goed blijkt te zijn, kunnen de financiële consequenties, nog los van de integriteitsschending, enorm zijn.”

Vijverberg roept toezichthouders binnen familiebedrijven dan ook op om thema’s zoals digitale veiligheid hoog op de agenda te laten staan. Probleem is echter dat veel toezichthouders vanuit hun jarenlange ervaring nog steeds op andere onderwerpen focussen. “Maar jongere generaties zijn echt met deze technologieën opgegroeid. Het loont daarom om niet alleen voorgaande generaties, maar juist ook de jongere familieleden in de toezichthoudende organen een stem in te geven.”

Bron: Fambizz

2020-12-08T15:11:42+01:007 januari, 2020|Artikelen|

Deel dit verhaal, kies je platform!