Bedrijf verkopen tijdens Corona

Kunt u uw bedrijf nog wel verkopen tijdens Corona nu de internationale aandelenbeurzen schudden op hun grondvesten?  Niet alleen beleggers kijken met zorg naar de beurskoersen. Ook voor ondernemers die overwegen hun bedrijf te verkopen lijkt het huidige economische klimaat slecht nieuws. Het coronavirus speelt hierbij een grote rol, maar ook de olieprijs en dreigende recessie zijn van invloed.

 

Onzekerheid beïnvloedt de verkoop van de onderneming negatief

Om uw bedrijf te verkopen tijdens Corona is het van belang dat de onderneming over een langere periode stabiele en -nog liever- stijgende bedrijfsresultaten laat zien. De verkoopprijs wordt vooral bepaald door de vooruitzichten van de winstgevendheid.  Deze zijn voor veel bedrijven door de huidige Corona crisis onzeker geworden. Wat kunt u als ondernemer doen om uw bedrijf te verkopen en de waarde van de onderneming niet te laten verdampen?

 

Dual Sourcing zorg voor risicospreiding

Veel van onze klanten hebben een acuut probleem met hun inkoop. De productie van onderdelen of eindproducten in fabrieken in Azië hapert of is helemaal tot stilstand gekomen. Waar mogelijk wijken deze bedrijven nu voor de sourcing uit naar de randen van Europa. Bijvoorbeeld kledingproductie in Turkije of elektrotechnisch materiaal in Roemenië. Deze beweging is naar ons idee structureel. Zelfs nu in China de productie alweer geleidelijk op start is gekomen kiezen veel bedrijven ervoor hun sourcing meer te spreiden. Een deel van hun inkoop wordt blijvend over meerdere continenten gespreid. Ook vanuit fusie en overname perspectief is dual sourcing een goed idee. De spreiding over meerdere leveranciers en geografieën leidt tot een lager risico voor de onderneming als geheel. Een lager risico betekent meer belangstelling voor het bedrijf en mogelijk een hogere verkoopprijs.

 

Verandering in business model

Sommige bedrijven worden extra hard getroffen door het virus. Denk aan luchtvaartmaatschappijen, logistieke dienstverleners, horeca, of bijvoorbeeld partijen die beurzen, congressen of evenementen organiseren, opleidingsinstituten etc.. Voor al deze ondernemers is de vraag: is er een manier om mijn dienst op een andere manier vorm te geven. Dit is zeker niet altijd mogelijk. Wij zien ook zeer creatieve ondernemers: cursussen worden in een online omgeving gegeven in plaats van fysiek op locatie. Dit is juist nu extra interessant voor medewerkers die niet naar kantoor kunnen of mogen komen. Logistieke dienstverleners mikken op een verschuiving in de omzet van daadwerkelijk transport naar opslag. En een zwaar getroffen sector als de horeca kan wel kansen creëren in extra thuisbezorging, juist als mensen hun huis zo min mogelijk uit willen. Ondernemers worden dus uitgedaagd met nieuwe ogen naar hun business model te kijken.

 

Flexibiliteit in personeelsbestand

Veel bedrijven vragen werknemers die grieperig zijn of op een andere manier een risico vormen, thuis te werken. Wederom niet voor alle sectoren even makkelijk, maar bijvoorbeeld in de zakelijke dienstverlening zien wij een grote bereidheid zowel vanuit de kant van werknemers als de kant van werkgevers om tot werkbare en flexibele oplossingen te komen.

 

Private Equity blijft kopen

De sterke daling van de aandelenkoersen zal waarschijnlijk tot een nog verdere daling van de rente leiden. Dit betekent dat het vermogen van institutionele beleggers zoals pensioenfondsen nog verder onder druk komt te staan. Alternatieve beleggingscategorieën zoals private equity blijven daardoor voor hen zeer interessant. Als ondernemer die het bedrijf wil verkopen is dat goed nieuws: private equity zal ook de komende periode op zoek zijn naar mooie bedrijven om geld in te investeren.

 

Sterke ondernemers en bedrijven komen nu naar boven

Met een ondernemende kijk op de markt kan Corona u naast risico’s ook juist kansen bieden. Verschuivingen in het business model die nu worden gemaakt leiden tot een meer gebalanceerd bedrijf met een meer gespreide sourcing, alternatieve afzetmarkten of meer flexibiliteit in de inzet van personeel. Als het bedrijf in deze tijden de winstgevendheid voldoende weet te bewaken dan heeft zij bewezen een aantrekkelijke partij te zijn voor kopers, bijvoorbeeld vanuit private equity. Het kan dus zelfs nu de juiste tijd zijn om uw bedrijf te verkopen tijdens Corona.

Wilt u vrijblijvend met ons in gesprek over de verkoopbaarheid van uw onderneming in deze marktomstandigheden of wat u kan doen om uw bedrijf verkoopklaar te maken?

 

Bel dan met Clifton Finance: Gonneke van der Lee +31 6 52466518 of Maarten Vijverberg +31 6 55853074. 

 

 

2022-11-14T10:10:53+01:0010 maart, 2020|Blog|

Deel dit verhaal, kies je platform!